Pdf Kitap

Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği – Behiç Ak, Behiç Ak PDF indir

Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği – Behiç Ak, Behiç Ak, pdf kitap bölümümüzde 2013 senesinde kaleme alınan Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği – Behiç Ak, Behiç Ak kitabını sizlerle paylaştık. Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği – Behiç Ak, Behiç Ak kitabının detayları..

Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği – Behiç Ak, Behiç Ak – Özeti

Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği – Behiç Ak, Behiç Ak

Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği – Behiç Ak, Behiç Ak

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
2013
Eklenme: Ekim 10th, 2018
Dil: Türkçe
Sayfa: 104
Yazar: Behiç Ak, Behiç Ak
37.224

Ülkemizin ülkeler arası üne sahip mizah ustası, 2014 Astrid Lindgren Anma Ödülü (ALMA) adayımız Behiç Ak, “Gülümseten Öyküler”le büyümüş çocukların değişen hayatlarının ritmini yakalayan, onlarla yeni bir duygu ve dil dünyasında buluşan mizah dolu bir romanla karşımızda.

Roman, nüfus kayıtlarında soyadına farkında olmadan bir Ç harfi eklenmiş Ali’nin tek bir harfle değişik bir insana dönüşmesini keyifli ve düşündürücü bir kurguyla aktarıyor.

Yazar, Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinin sözlü ve yazılı iletişim şekillerimizi farklılaştırdığı; tüketmenin -olabildiğince bi hayli hızlı tüketmenin- gündelik yaşamlarımızın odak noktası halini aldıği günümüz dünyasını, “Bay Ç” olarak ünlenen bir çocuğun gözünden anlatıyor.

Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği Kitabı tanıtım Amaçlıdır.

Her okurun etrafında bulabileceği, derinlemesine işlenmiş renkli karakterlerle ve sanatçının karikatür tadındaki desenleriyle zenginleşen roman, çocuk okuru, aileleri ve eğitimcileri sanal ve gerçek ortamda şekil değiştiren yaşam felsefesi üzerine düşünmeye davet ediyor.

Okul ödevine gerekli olunca, arayıp tarasa da nüfus kâğıdını bulamaz Ali; yenisi için başvurulur. Böylelikle enteresan bir gerçek görülmektedir:

Ali’nin soyadı kayıtlarda, sonuna Ç eklenip “Hoşgörüç” olarak yanlış yazılmıştır. Babası öfkeli, Ali’yse Ç harfinden pek tatmindur. Tek bir harf, bambaşka biri yapacaktır onu ve işte sosyal paylaşım platformunde de, okulda da “Bay Ç” olarak tanınmıştır bile. Lakin, her şeyin tüketilip çöpe atıldığı bir dünya çapında, Ali Hoşgörüç nasıl direnecektir?

  1. Eserin Adı:

“Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği” kitabın ismini oluşturuyor. Çocuk Edebiyatı yönünden bu isim, çocukların hayal dünyasına yönelik bir isimdir. Çünkü kitabın isminden de anlaşılıyor ki bir “Ç”  harfi merakı bulunmakta. Okuyucu kitabın ismindeki “Ç” harfini düşünüyor ve merak ögesi aracılığıyla kitabı zevk alarak okuyor.

Kitabın içindekiler bölümünü oluşturan 12 bölüm mevcuttur. İsimleri ise şöyledir: “Rıza Bey’in kulakları çın çın çınlıyor.”, “Ali’nin ödevi ve köstebekler.”, “Haylaz Ç harfi.”, “Yaşasın Ç harfi kardeşliği.”, “Ömür törpüleme mühendisi.”, “Çamaşır makinesinin yetmişinci doğum günü.”, ”Yapılacak bir şey yok.”, “On sekiz bin beş yüz altı tık.”, “Ali’nin rüyasındaki evler.”,”Eskici!”,”Rıza Bey’in gizli planı.”, “Ömür törpüleme makinesi iş başında.”

“Rıza Bey’in kulakları çın çın çınlıyor.” ismi konuyla uyumlu olarak seçilmiştir. Ve bu cümle okuyucular için heyecan verici, dikkat çekici bir sözcük olarak kullanılmıştır.

“Ali’nin ödevi ve köstebekler.” ismi de köstebekleri bilen okuyucular için dikkat çekici olabilecek niteliktedir. İsim ile konunun bağlantısı mevcuttur.

Bir başka bölüm ise “Haylaz Ç harfi.”’ dir. Bu isimle bölümlerin ağır ağır romanın ismi ile bağlantısı kuruluyor. Bundan dolayı merak giderek artıyor.

Asıl bölümümüz kitabında ismini oluşturan “Yaşasın Ç harfi kardeşliği.” bölümüdür. Çünkü bu bölüm kitabın ismini oluşturmaktadır ve de okuyucuya roman ile ilgili artık genel bir fikir vermektedir.

Kitabın kalan diğer bölümleri de aynı biçimde konu ve isim ilişkili olarak yazılmıştır. Bölümler konuyla uyumlu olarak seçilmiştir. “Ömür törpüleme mühendisi.”, “Çamaşır makinesinin yetmişinci doğum günü.”, ”Yapılacak bir şey yok.”, “On sekiz bin beş yüz altı tık.”, “Ali’nin rüyasındaki evler.”, ”Eskici!”, ”Rıza Bey’in gizli planı.”, “Ömür törpüleme makinesi iş başında.” bölümlerinde ilgi çekici isimler kurulmuş ve merak ögesinin bundan sonra da devam etmesini sağlamıştır.

Kitaptaki tüm bölümler aynı olayın devamı niteliğindedir. Ve bu bölümlerle roman bir bütün halindedir. Kitapta merak ögesi ağırlıktadır.

    Kitabın Basım Yeri ve Yılı: İstanbul, Eylül 2013

Kitabın ilk basımının 2013 senesinde yapıldığı açıktır. Kitap ilk baskıdır.2000 adet üretilmiştir. Bu bilginin okura sunulması kitabın olumlu niteliğini, okuyucuyu düşündüğünü göstermektedir.

İÇ İNCELEME

Kitabın Konusu:

İnsan Hayatında Teknolojinin Yeri

  1. Kitabın Ana Düşüncesi ve Diğer İletiler:

Teknolojiye bağlı olmuş bir gencin yaptığı hatayı fark ederek hatasından dönmesi ve dostluk ile kardeşliğin önemini anlamasıdır.

Diğer İletiler:

Teknolojinin şimdilerdeki yeri

Aile kavramının eskisi kadar öneminin kalmadığı

Yetişen neslin özgürlük ve değişiklik merakı

Çıkar amaçlı yapılan hileler

Üretim, tüketim ve verimlilik

Asıl kahraman Ali’dir. Ali teknoloji bağımlısı biridir. Herkesten farklı olma merakı mevcuttur. Roman, nüfus kayıtlarında soyadına farkında olmadan bir Ç harfi eklenmiş Ali’nin tek bir harfle değişik bir insana dönüşmesini keyifli ve düşündürücü bir kurguyla aktarıyor. Yazar, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin sözlü ve yazılı iletişim şekillerimizi farklılaştırdığı; tüketmenin  gündelik yaşamlarımızın odak noktası halini aldıği günümüz dünyasını, “Bay Ç” olarak ünlenen bir çocuğun gözünden anlatıyor. Kahramanımız Ali, nüfus kâğıdını bir türlü bulamayınca yenilemeye gidiyor ve Hoşgörü olan soyadının nüfusa “Hoşgörüç” olarak kayıt edildiği anlaşılıyor. Ali bu duruma bayılıyor ve “ç” harfini sahipleniyor. Ç harfi mevzusu facebook’ta hızla yayılmayı sürdürüyor ve ortaya çiçeği burnunda bir grup çıkıyor: Ç Harfi Kardeşliği. Lakin “ç” harfi yüzünden Ali’nin başına gelenler hem kendisinin aklını karıştırıyor, hem de başkalarının Ali’yi unutmasına neden oluyor. Bay Ç olmak Ali’nin hiç hoşuna gitmiyor. Sevinç onu bu sayede fark etse bile! Ali’nin babası bir plan kurarak Ali’nin dostlarını eve çağırıyor. Ali’ye ve dostlarına ”Ç” harfi kardeşliğinin yanlış olduğunu anlatmak için. Bu durumdan sonra Ali  “Ç” harfinden sıkılıyor ve bundan kurtulmak istiyor ve düşüncelerini dostlarına anlatıyor. Ç harfi kardeşliğinin saçma olduğunu asıl önemli olanın gerçek dostluk, arkadaşlık olduğunu dile getiriyor ve herkes bunu anlıyor.

Resim Metin Uyumu ve Resimlerin Değerlendirilmesi:

Kitabın içinde bulunan 12 bölüm mevcuttur. Bu bölümler için kullanılan toplam resim sayısı ise 12’dir. Bu fotoğrafların her biri bölümlere eşit olarak dağıtılmıştır. Her bölümde bir resim kullanılmıştır. Anlatılan olayla resimler aynı anda verilmiştir. Kitapta resim ve metin uyumu doğru bir biçimde okuyucuya aktarılmıştır. Resimler renkli çizim olarak yazarın kendisi aracılığıyla çizilmiştir. Kitabı okuyan biri resimlerdeki anlamları direk anlayabilmektedir. Resimlerin genelinde sarı renk hakimdir.

Atakelimeleri ve Değerlendirilmesi:

“Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği” ile birden fazla farklı kelime ve deyimle karşılaşan okuyucu, okumuş olduğu romanda atasözü ile karşılaşamıyor. Bu açıdan kitap dil yönünden zayıf kalıyor.

Kelimelerin Değerlendirilmesi:

“Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği” kitabında pek fazla bilinmeyen kelime kullanılmamıştır. Sadece kitabın 44. Sayfasında thonet sandalye kavramına yer verilmiştir. Bu da kitabın alt bölümünde dip notlar ile açıklanarak okura bilgi verilmiştir. Bu özellik de kitabın olumlu niteliğini arttırmaktadır. Okuru düşünerek bilinmeyen sözcüklerin açıklanması okura yeni gelişmeler katmaktadır.

Anlatım Bozuklukları

Kitapta anlatım bozukluğuna rastlanmamıştır.

   Kültürel Uyumsuzluklar:

“Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği” kitabında kültürel uyumsuzluğa rastlanılmamıştır. Lakin gelişen teknoloji ve değişen dünya şartlarının okul çağındaki bir çocuk üzerinden verilmesi okuru düşündürmektedir. Teknoloji ile fazla içli dışlı olmanın bizim kültürümüzle yetişen insanlara olumlu etki etmediği görülmektedir.

             Sonuç ve Değerlendirme

“Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği” kitabın ismini ve dördüncü bölümü oluşturuyor. Kitap ismi okurun ilgisini çekecek biçimde oluşturulmuştur. Okur “Ç” harfi kardeşliği ne demek diye merak ederek kitaba ilgi duyar.

Kitabın basım yılın belirtilmesi ve kaç adet basıldığını göstermesi okuyucuyu doğru yönlendirmede yardımcı olmaktadır.

Ön kapakta, yazarın isminin kitabın isminden daha yukarıda ve kırmızı renkte yer alması, yayınevi aracılığıyla kitaptan çok yazarın ön planda tutulduğunu gösteriyor. Aynı zamanda okur kitlesinin ve kitap türünün ön kapakta belirtilmemesi, doğru okuyuculara ulaşabilmek için önemli olan bu ayrıntının dikkate alınmadığını gösteriyor.

Kapak resmi ve kitabın içinde olan resimler metinle gayet uyumludur ve okur bu fotoğrafları doğru değerlendirebilir. Resim ve metin uyumu bi hayli doğru kullanılmıştır. Yazarın fotoğrafları kendinin yapması ise resimlerle özel olarak ilgilendiğini göstermektedir.

Arka kapakta, ön kapakta da olduğu gibi yazarın isminin daha üstte olduğu göze çarpmaktadır. Bu da yayınevinin yazarın isminin reklamına önem verdiğini göstermektedir. Ve kitabın sırtının inceliğinin değerlendirilmiş olduğu gözüküyor. Bu anlamda okuyucunun düşünüldüğü gözleniyor.

“Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği” kitabının boyutları için, Çocuk Edebiyatı ürünleri için uygun görülen klasik boyutlar tercih edilmiştir. Sayfalarda yazı büyüklükleri ve satırlar arası boşluklar Çocuk Edebiyatı ürünlerinin klasik verilerine uygun olarak düzenlenmiştir. Satırlar arası düzen ise “paragraf”’lar ile sağlanmıştır. Ve bu klasik tutum ile çocuklara yönelik dikkat çekici bir yeniliğin yapılmadığı görülüyor. Resim, baskı, yazı şekil ve yoğunluğu, sayfa düzeni olarak tam bir bütünlük içermektedir.

Kitabın geneline bakıldığın konusunun “İnsan Hayatında Teknolojinin Yeri” olduğu görülmektedir.

Kitap içindeki resimlere bütün olarak bakıldığında ilk kez fotoğrafların bölümlere orantılı bir biçimde dağıtıldığı,12 bölümde 12 resmin olduğu görülmektedir. Bu açıdan da fotoğrafların okurlar için bir kolaylık ve anlaşılırlık katkısı olduğu söylenebilir. Resimlerin konu için özel olarak çizilmiş olduğu anlaşılıyor ve bi hayli başarılı olduğu görülmektedir.

Bir kitabın oluşturulmasında en büyük rolü olan dilin ise özenle seçildiği imla, noktalama ve anlatım farkında olmadanrının pek  yapılmadığı görülüyor.

Tüm bunlar değerlendirildiğinde kitabın bi hayli başarılı olduğu ve özen gösterilerek oluşturulduğu görülmektedir. Kitabın Çocuk Edebiyatı ürünlerine uygun olduğu görülmektedir.

(Tanıtım Bülteninden)

Bir önceki yazımız olan Hayata Dön – Gülseren Budayıcıoğlu başlıklı kitabımızda Hayata Dön ekitap indir, Hayata Dön ekitap oku ve Hayata Dön Gülseren Budayıcıoğlu pdf indir ile ilgili bilgiler verilmektedir.

 

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button