Edebiyat Kitapları

Tersi ve Yüzü – Albert Camus PDF indir

Tersi ve Yüzü – Albert Camus, pdf kitap bölümümüzde 2019 senesinde kaleme alınan Tersi ve Yüzü – Albert Camus kitabını sizlerle paylaştık. Tersi ve Yüzü – Albert Camus kitabının detayları..

Tersi ve Yüzü – Albert Camus – Özeti

Tersi ve Yüzü – Albert Camus

Tersi ve Yüzü – Albert Camus

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
2019
Eklenme: Eylül 19th, 2020
Dil: Türkiye
Sayfa: 47
Yazar: Albert Camus
451

“Şu saatte, tüm ülkem bu dünya. Bu güneş ve bu gölgeler, bu sıcak ve havanın derinliklerinden gelen bu soğuk: her şey gökyüzünün tüm doluluğunu acıma duyguma doğru boşalttığı bu pencerede yazılı olduğuna göre, ölen bir şey var mı, yok mu, insanlar acı çekiyorlarmı, çekmiyorlar mı diye düşünmem gerekir mi?

Şunu söyleyebilirim, az sonra da söyleyeceğim:önemli olan insanca ve basit olmak. Hayır, gerçek olmaktır önemli olan, hepsi girer bunun içine,insanlık da, basitlik de. Ve ben dünya olduğum zaman değil de ne zaman daha gerçek olurum ki? Daha ben istemeden yerine getirilmiş her şeyim. Ölümsüzlük şuracıkta, bense onu umut ediyordum.

Mutlu olmak değil artık dileğim, yalnızca bilinçli olmak.Bir adam çevresine dalmış, bir başkası mezarını kazıyor: nasıl ayırmalı onları? İnsanları ve saçmalıklarını? Ama işte gökyüzünün gülümsemesi. Işık kabarıyor, yaz pek mi yakın? Ama işte sevilmesi gerekenlerin gözleri ve sesi.

Tüm devinimlerimle dünyaya, bütün acımam ve tüm minnetimle insanlara bağlıyım. Dünyanın bu tersiyle yüzü içinde bir seçim yapmak istemiyorum, seçmesini sevmem. İnsanlar açık görüşlü ve alaycı olmamızı istemiyorlar. ‘Bu sizin iyi olmadığınızı gösterir,’ diyorlar. Ben arada bir bağlantı göremiyorum.

Birine aktöreye ters düştüğünü dile getirdiklerini duyarsam, kendine bir aktöre bulma gereksiniminde olduğunu anlarım bundan; birine usu küçümsediğini dile getirdiklerini duyarsam, kuşkularına katlanamadığını anlarım.

Hile yapılmasını sevmem de ondan. Büyük yüreklilik, ölüme olduğu gibi ışığa da gözlerini kırpmadan bakabilmektir.” Okuduğumuz parça, kış güneşinin altında bir pencere önünde düşüncelere dalan, ama bu düşünceler içinde hiçbir zaman doğrultusunu şaşırmayan, tam tersine, uslamlamasının her yeni dönemecinde, yaşam gerçeğini biraz daha açık, biraz daha yalın bir biçimde kavramayı başaran bir anlatıcı çıkarıyor
karşımıza: yirmi iki yaşında, yoksul ve ünsüz bir genç adamın, 1935-1936

senelerının Albert Camus’sünün paylaştığı ufak denemenin: Tersi ve Yüzü’nün anlatıcısı.

Bu nedenle bu süsten uzak, kısa ve duru tümceler, Roland Barthes’ın “ak yazı” diye adlandırdığı şeyin kusursuz bir örneğini sunan bu anlatım, “ışık”, “gök”, “güneş”, “sıcaklık”, “basitlik”, “açık görüşlülük”, “bilinçlilik” gibi sürekli olarak beliren bu izlekler karşısında şaşırmamak zor:

Camus’nün son yapıtlarının da ayırıcı nitelikleri bunlar. Oysa, söylemek bile fazla, bir yazarın daha ilk yapıtında kendini bulduğu, kendini dile getirdiği enderdir. Yolunun başında, kendini ve yapıtını uzaklarda görür genelde,
yazını bir yaşama şekili değil, yetaptan öte bir şey olarak gördüğü,

yapıtının çıkış noktası bir deney, düşünce, duygu bütününden fazla, başkalarının yapıtları olduğundan, başkalarının sesini yeni baştan duyurmaya çalışır.

Kendi öz yapıtlarını verinceye dek belki de uzun ve çileli bir olgunlaşma sürecinden geçmesi gerekecektir. Yukarıdaki küçücük örneğin de gösterdiği gibi, Albert Camus’nün böyle bir dönem geçirmemiş ender yazarlardan biri olduğu söylenebilir.

“Brice Parain, sürekli olarak, yazdıklarımın en iyisini bu ufak kitabın içerdiğini ileri sürer… Hayır, aldanıyor, çünkü deha bir yana bırakılırsa, insan yirmi iki yaşında yazı yazmasını pek bilemez. Ama Parain’in söylemek istediğini anlıyorum.

Bu acemice sayfalarda, sonradan yazdıklarında kilerden daha çok gerçek aşk olduğunu söylemek istiyor, haksız da değil…

Bu sayfaların yazıldığı zamandan beri, yaşlandım, çok şeyler görüp geçirdim. Sınırlarımı, sonra aşağı yukarı bütün zayıflıklarımı tanıyarak kendi hakkımda bilgi edindim… Herkes gibi ben de düşlerim bazı bazı. Ama iki sakin melek onun eşiğinden hiçbir zaman geçirmediler beni; biri dostum yüzünü gösterir, öbürü düşmanın suratını.

Evet, bütün bunları biliyorum, aşkın neye patladığını da öğrendim veya aşağı yukarı. Ama yaşamın kendisi ile ilgili, “Tersi ve Yüzü”nde acemice söylenenden daha fazlasını bilmiyorum.”
-Albert Camus-

Bir önceki yazımız olan Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2 – Marie Lu başlıklı kitabımızda Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2, Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2 ekitap indir ve Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2 ekitap oku ile ilgili bilgiler verilmektedir.

 

Related Articles

Back to top button