Felsefe Kitapları

Kendini Savunan İnsan (İnsancı Ahlak Felsefesi Üzerine) – Erich Fromm PDF indir

Kendini Savunan İnsan (İnsancı Ahlak Felsefesi Üzerine) – Erich Fromm, pdf kitap bölümümüzde 2017 senesinde kaleme alınan Kendini Savunan İnsan (İnsancı Ahlak Felsefesi Üzerine) – Erich Fromm kitabını sizlerle paylaştık. Kendini Savunan İnsan (İnsancı Ahlak Felsefesi Üzerine) – Erich Fromm kitabının detayları..

Kendini Savunan İnsan (İnsancı Ahlak Felsefesi Üzerine) – Erich Fromm – Özeti

Kendini Savunan İnsan (İnsancı Ahlak Felsefesi Üzerine) – Erich Fromm

Kendini Savunan İnsan (İnsancı Ahlak Felsefesi Üzerine) – Erich Fromm

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
2017
Eklenme: Kasım 24th, 2020
Dil: Türkiye
Sayfa: 200
Yazar: Erich Fromm
321

Modern toplum, mutluluğu, bireyselliği ve kişisel çıkarı büyük ölçüde vurgulamasına karşın, insana yaşamanın amacının (veya eğer tanrı bilimsel bir terim kullanacak olursak, insanın kurtuluşunun) mutluluk olmayıp, çalışıp ödevini yerine getirmek veya başarılı olmak olduğunu hissetmeyi öğretmiştir.

Para, ün ve güç, insanın isteklendiricileri ve erekleri haline gelmiştir. Oysa insan, eylemlerinin kişisel çıkarı yönünden yararlı olduğu yanılsaması içinde yaşamakta, aslında kendi gerçek ben’inin çıkarlarından başka her şeye hizmet etmektedir. Ona göre, yaşamının ve yaşama sanatının dışında her şey mühimdir: Ve insan, kendisinin dışında, her şeyi savunmaktadır.

Kendini Savunan İnsan Özeti

Erich Fromm bu kitabı 1947 senesinde yazmıştır ama kitabın çok önceden yazılmış gibi hissettirmesi, ruhumuzda öyle müthiş bir etki yaratması enteresan değildir. Fromm da durumu şöyle açıklar:

“Aslını söylemek gerekirse Ortaçağ’da yetiştiğimi söyleyebilirim, ki bununla olumsuz bir şeyden ziyade, çok olumlu bir şeyi kastediyorum.”

“Benim dünyayı algılayışım şimdilerden önce yaşamış bir insana aitti. Talmud’u incelemem, İncil’i çok fazla okumam ve burjuva dünyasından önceki bir dünya çapında yaşamış olan atalarımla alakalı birden fazla hikaye dinlemem bu tavrı güçlendirdi.”

Fromm’un böyle yetişmesi, dünyayı böyle görmesi bizler için büyük bir şans diyebiliriz. Distopya eserlerinde geçer, “Ya kitaplar olmasa? Ya İnternet olmasa gelecekte insanlar ne yapar?” Peki ya Erich Fromm gibi dünyayı görenler, insan ruhunu anlayanlar olmasa bizler ne yapardık?

Kitabın içeriğine kısaca bakmak gerekirse,  “İnsancı Ahlak Felsefesi Üzerine”… Fromm yine herkesin okuyabileceği, hatta okuması gereken, özellikle kendini bulmaya çalışan genç neslin mutlaka okuması gereken bir esere imza atmış.

Yazara göre, insanı anlamak, onu adeta kendimiz bir Tanrı veya ondan çok üstün bir yeri olan bir savcı gibi suçlamamak manasına gelmektedir. Çünkü, “iyi” ve “kötü” ne düzenek seldir ne de önceden yazgı lanmıştır.

Ahlak felsefesi alanında seçme ve karar, insana; onun kendisini, yaşamını ve mutluluğunu önemle ele almasına; kendisinin ve toplumunun ahlaksal poblemleriyla yüz yüze gelebilmek yiğitliğini gösterip kendisini savunabilmesine dayanmaktadır.

Bireyler eylemlerinin çıkarları adına yararlı olduğu fikriyle yaşamına devam ederken, gerçek beni dışında çoğu şeye çaba gösterip kendine yoksun hale gelmesiyle yüz yüze kalır. Buradan yola çıkarak kendimiz için yaşamamız gerektiği Fromm aracılığıyla belli fikirlerle anlatılmaya çalışılmıştır.

Bu çalışmayı yaparken de bireylerin yaşadığı ahlaksal problemlerin ayrımına giderek ahlaki yönelimini eserinde sıra sıra açıklamıştır. Bu ayrıma da otoriter ahlak ve insancıl ahlak olarak iki biçimde yansıtmıştır.

Bir önceki yazımız olan Felsefenin Kısa Tarihi – Nigel Warburton başlıklı kitabımızda Felsefenin Kısa Tarihi ekitap indir, Felsefenin Kısa Tarihi ekitap oku ve Felsefenin Kısa Tarihi pdf indir ile ilgili bilgiler verilmektedir.

 

Related Articles

Back to top button