Pdf Kitap

Filibe (Hurüfat Defterlerine Göre Filibe Kazasındaki Vakıf Müesseseleri 1719-1834) – Habibe Kazancıoğlu, PDF indir

Filibe (Hurüfat Defterlerine Göre Filibe Kazasındaki Vakıf Müesseseleri 1719-1834) – Habibe Kazancıoğlu,, pdf kitap bölümümüzde Ekim 2019 senesinde kaleme alınan Filibe (Hurüfat Defterlerine Göre Filibe Kazasındaki Vakıf Müesseseleri 1719-1834) – Habibe Kazancıoğlu, kitabını sizlerle paylaştık. Filibe (Hurüfat Defterlerine Göre Filibe Kazasındaki Vakıf Müesseseleri 1719-1834) – Habibe Kazancıoğlu, kitabının detayları..

Filibe (Hurüfat Defterlerine Göre Filibe Kazasındaki Vakıf Müesseseleri 1719-1834) – Habibe Kazancıoğlu, – Özeti

Filibe (Hurüfat Defterlerine Göre Filibe Kazasındaki Vakıf Müesseseleri 1719-1834) – Habibe Kazancıoğlu,

Filibe (Hurüfat Defterlerine Göre Filibe Kazasındaki Vakıf Müesseseleri 1719-1834) – Habibe Kazancıoğlu,

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Ekim 2019
Eklenme: Ekim 5th, 2019
Dil: Türkçe
Sayfa: 280
Yazar: Habibe Kazancıoğlu
5.054

Günümüzde Bulgaristan’ın güney kesiminde bulunan Filibe, Osmanlı Devleti zamanında Balkanların önemli şehirlerindendir.

Tarihi boyunca bir çok devletin hâkimiyetin’de kalan ve sürekli olarak düşman saldırılarıyla tahrip olan Filibe, 1364 senesinde Osmanlılar aracılığıyla fethedildikten sonra istikrara ve huzura kavuşmuştur.

Filibe, Osmanlı Devleti zamanında İstanbul’dan başlayıp Belgrad’a kadar uzanan askerî, ticârî ve siyasî bakımdan Balkan yarımadasının en işlek yolu üzerinde kurulmuş bir şehirdir.

Asya’yı Avrupa’ya bağlayan ana yol üzerinde bulunan Filibe, hem tüccarlar ve seyyahlar için konaklama yeri olması hem de Tuna boyları ile Balkanların daha ileri noktalarına yapılacak askerî harekâtlarda toplanma ve üs bölgesi olarak kullanılması yönünden her zaman önemini korumuştur.

Yaklaşık altı asır Osmanlı idaresinde barış ve refah içinde yaşayan Filibe’de 1878-1879 Osmanlı-Rus savaşından sonra Osmanlı izleri silinmeye başlanmış, 1909 tarihinde tamamen koparılarak özellikle nâhiye, kasaba ve köy isimleri hızla değiştirilmiş, Osmanlı kimliğinden tamamen uzaklaştırılarak Hristiyan Bulgar kimliğine bürünmüştür.

Osmanlı zamanında Filibe sosyo-kültürel ve ekonomik açıdan dikkat çeken bir şehirdir. Bunda hiç şüphesiz burada kurulan birden fazla vakıf eserinin önemli bir rolü olmuştur.

Nitekim Osmanlı Devleti’nde vakıf kurumu; câmi, mescit, tekke, zâviye, mektep, medrese gibi kurumlarıyla din ve eğitim hizmeti vererek manevî yaşamı canlı tutmak ve eğitim-öğretim düzeysini yükseltmek; vakıf kurumu bünyesinde çalışanlara geniş istihdam alanı oluşturma yönünden ekonomik hayata önemli derecede katkı sağlamak; çeşme, sebil, yol, köprü gibi kurumlarıyla halkın geneline hizmet vererek günlük yaşamda konforu yükseltmek; imâret, darüşşifa gibi kurumlarıyla dezavantajlı grup olarak kabul gören kimseler ile refah düzeysi yüksek kimseler içinde sosyal dengeyi sağlamak gibi çok önemli roller üstlenmiştir.

Osmanlı vakıf tarihi çalışmalarının önemli kaynaklarından birisi de şüphesiz son senelerda araştırmacıların dikkatini çeken Hurûfât Defterleridir.

Hurûfât Defterindeki kayıtlar, Osmanlı idari teşkilatı içinde kaza esasına dayalı olarak tutulduğu için Osmanlı Devleti’nin taşra teşkilatının işleyişi ile ilgili bilgi vermesi yönünden mühimdir.

Kitap Tanıtım Amaçlı Olarak Yayınlanmıştır.

Bir önceki yazımız olan Hayata Dön – Gülseren Budayıcıoğlu başlıklı kitabımızda Hayata Dön ekitap indir, Hayata Dön ekitap oku ve Hayata Dön Gülseren Budayıcıoğlu pdf indir ile ilgili bilgiler verilmektedir.

 

Related Articles

Back to top button