Biyografi Kitapları

Mustafa Kemal Atatürk-Mücadelesi ve Özel Hayatı – İpek Çalışlar PDF indir

Mustafa Kemal Atatürk-Mücadelesi ve Özel Hayatı – İpek Çalışlar, pdf kitap bölümümüzde 2018 senesinde kaleme alınan Mustafa Kemal Atatürk-Mücadelesi ve Özel Hayatı – İpek Çalışlar kitabını sizlerle paylaştık. Mustafa Kemal Atatürk-Mücadelesi ve Özel Hayatı – İpek Çalışlar kitabının detayları..

Mustafa Kemal Atatürk-Mücadelesi ve Özel Hayatı – İpek Çalışlar – Özeti

Mustafa Kemal Atatürk-Mücadelesi ve Özel Hayatı – İpek Çalışlar

Mustafa Kemal Atatürk-Mücadelesi ve Özel Hayatı – İpek Çalışlar

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
2018
Eklenme: Ekim 7th, 2018
Dil: Türkçe
Sayfa: 560
Yazar: İpek Çalışlar
23.424
 Mustafa Kemal Atatürk-Mücadelesi ve Özel Hayatı İpek Çalışlar ;Ali Rıza Efendi ve Zübeyde Hanım’ın oğlu, Latife Hanım’ın eşi, bize bu güzel vatanı bırakan Mustafa Kemal ATATÜRK, gözden kaçmış iç dünyası, mücadelesi ve özel yaşamıyla…
Muhterem Valideciğim
Gerçekte vatan ve milletimizi kurtarabilmek için, askerliği bırakıp serbest olarak milletin başına geçmek ve milleti tek vücut bir hale getirmekle dünyaya gelecek kudret ve ulusal gücü kullanmaktan başka çare yoktu. Ben de öyle yaptım. Elhamdülillah başarılı oluyorum. Pek yakında zamanda elle tutulur sonucu bütün dünya görecektir.
Ben, birkaç güne kadar bir kongre için Sivas’a gideceğim. Tekrar Erzurum’a döneceğim. Tekrar ediyorum: Her işittiğinize önem vermeyiniz. Pekâlâ bilirsiniz ki ben, yaptığımı bilirim. Netice görmeseydim başlamazdım.
Bu mektubumu getirecek olan (…) size benim hakkımda istediğiniz kadar bilgi verecektir. Kendisiyle bana bazı elbiselerimi gönderiniz.
Ağustos 1919 Erzurum
Latife Hanım ve Halide Edib kitaplarının yazarı İpek Çalışlar’ın, roman akıcılığında kaleme aldığı Mustafa Kemal Atatürk-Mücadelesi ve Özel Hayatı; titiz, derinlikli bir araştırmaya, Mustafa Kemal’in yaşamının geçtiği yerlere yapılan yolculuklara, tanıklıklara ve belgelere dayanıyor. Anlatıya eşlik eden fotoğraflar ve zengin kaynakçasıyla Mustafa Kemal Atatürk benzersiz bir biyografi.

Kitaptan satır başları

 

– Mustafa Kemal Atatürk-Mücadelesi ve Özel Hayatı İpek Çalışlar  “Ninni desem gözüm süzer/ Deste kirpiğin inci dizer/Senin baban gurbet gezer/ Ninni yavrum… Hu… Hu…” Babası uzaklardayken, annesi Zübeyde onu bu ninniyle uyuturdu.

– Küçücükken iki kez üzerine devrilen kapının altından sıyrık almadan kurtulmuştu.

– Babası Ali Rıza Efendi fidye isteyen eşkıya aracılığıyla kaçırılmış, öldü sanılırken sağ salim evine geri dönmüştü.

– Manastır’daki askeri liseye gideceği günlerde aşık olmuş; evlenmek istediği 30 yaşındaki ünlü şantöz güzeller güzeli Kalyopi’yi annesiyle tanıştırmaya getirmişti.

 

 Mustafa Kemal Atatürk-Mücadelesi ve Özel Hayatı İpek Çalışlar Kitabı tanıtım Amaçlıdır.

 

– Ortaokuldayken kalemlerini, fırçalarını, kağıtlarını mukavvadan yaptığı geniş muhafazaya yerleştirir, Selanik’in en yüksek noktası olan sur boyundaki göçmen mahallesine gider, Olympos’u seyreder, resim yapardı. Gün batımı tablosu öylesine güzeldi ki duvara asmışlardı.

– Delikanlılık senelerında annesine sorardı: “Tek bir adamın sözüyle her şey birden yıkılıveriyor; anne yalnız biz erkekler mi haklıyız?”

– Harp Okulunda öğrenci iken bir arkadaşına şöyle demişti: “Şiire ve resme, matematiğe verdiğim dikkati verebilseydim, emin ol, beni şimdi Harbiye’nin dört duvarı içinde göremezdin. Mehtaplı gecelerde okuldan kaçar Büyükada’ya gelir, şiir yazardım. Şafakta, gün ağarırken kalkar resim yapmaya başlardım.”

– 1918 yılı Kasım’ında mütareke günlerinde dostlarıyla Minber adında bir gazete çıkarttı. Kadın meselesine önem veren Minber gazetesinden bir anekdot şöyleydi:

– Hemşire işittiniz mi erkekler nasıl gezeceklermiş?
– Hayır işitmedim. Nasıl?
– Yaz günleri tozdan muhafaza için yüzlerine peçe koyacaklarmış.
– Aman ne ala, belki o vakit müsavat (eşitlik) olmasın diye bizden peçeyi kaldırırlar.

– İşgal İstanbul’undan Anadolu’ya giderken ailesini geride bırakmıştı. Bu durum onu huzursuz ediyor, annesiyle kız kardeşi onun yüzünden bir zarar görecekler diye endişe ediyordu. Gerçekten de İngilizler, Zübeyde Hanım’ı Beşiktaş’taki evinden kaçırma girişiminde bulunmuşlar, bunun üzerine yakınları onu bir akrabasınının evine gizlemişlerdi.

– Erzurum Kongresi günlerinde kaldıkları binanın giriş katında bir piyano odası vardı. Eski Vali Mazhar Müfid arada birpiyanonun tuşlarına dokunur, ufak eğlence başlardı. Yaverler şarkı okur, konserlere Mustafa Kemal de katılırdı. Güftesi Nigar Osman Hanım’ın “Mani oluyor halimi takrire hicabım / üzme yetişir, üzme firakınla harabım” parçasını bizzat söylemişti. Tabii “Vardar Ovası”nı da. Repertuarı zengindi.

– Falih Rıfkı Atay, onu “Paha biçilmez bir enerji kaynağı” olarak tarif etmiş, konuk gazeteciler de bedeninden “hayatiyet fışkırdığına” vurgu yapmışlardı.

– Küçük boy defterlere not tutar, bu notları alırken, o an aklından, kalbinden geçenleri de yazardı, satır aralarına şarkı kelimeleri iliştirirdi.

– Karadeniz dalgalarıyla boğuşan Bandırma Vapuru’ndan sinek kaydı traş ve ütülü üniforma ile inmiş, Büyük Taarruz’un sonrasında geldiği İzmir’de bir anda damada dönüşüvermişti.

– Misafir gittiği, nazının geçtiği bir dost evi ise tenkitlerini esirgemezdi. Duvara asılı şeylerde en ufak eğriliği görür, kalkıp düzeltirdi. Yemek dar ve sıkıntılı bir odada yenecekse, sofrayı salona taşımaya üşenmezdi.

– Anlamsız davranış ve sözler karşısında kullandığı sözcüklerden biri “ahmak”tı. Ebleh karşılığı “Ebenneka” ve “akl-ı perişani” demeyi severdi. Öfkelendiğinde “mendebur” derdi.

 

Doğru Bilinen Yanlışlar

 

– Mustafa Kemal, yoksul çocuğu olduğuna ilişkin anlatılanları yalanlamış, annesinin varlıklı bir aileden geldiğini, babasının da kereste ticaretinden fazla para kazandığını vurgulamıştı.

– Yüzbaşıyken Selanik’te satın aldığı ev bugün Türk Konsolosluğu’nun inşa edildiği arsada olduğu için, o evde doğmadığı; o evi gençlik senelerında satın aldığı yazılmış çizilmişti.

– Mustafa Kemal bugün müzeye dönüştürülen Pembe Ev’de doğmuştu. Bu ev ve yanına ailenin ardından yaptırdığı ikinci ev Zübeyde Hanım ile Ali Rıza Efendi’nin ortak mülkiyetindeydi. Mahkeme kararıyla mal paylaşımına başvurduklarında, Pembe Ev’in tapusunu Ali Rıza Efendi almış, Zübeyde Hanım ise ikinci evin sahibi olmuştu.

– Mustafa Kemal’in iki kez kalp krizi geçirdiğine ilişkin saptamalar doğru değildi. Kalp krizinin kesin teşhisinde bugün kullanılan tıbbi olanaklar o gün bilinmemektedu. Kalbi ölüm döşeğinde de sağlamdı.

– Mustafa Kemal’i Samsun’a götüren Bandırma Vapuru’nun kaptanı İsmail Hakkı Durusu, gemide pusula olduğunu; kendisinin profesyonel bir kaptan olduğunu; Mustafa Kemal gemiyi araştırmaya koyuldukten sonra yola koyulduklarını ısrarla tekrarlasa da, Pusulasız Gemi anlatısı herkesçe benimsenmişti.

Bir önceki yazımız olan Bazı zaman Unutmak İstersin – Kürşat Başar başlıklı kitabımızda Bazı zaman Unutmak İstersin epub indir, Bazı zaman Unutmak İstersin epub oku ve Bazı zaman Unutmak İstersin pdf indir ile ilgili bilgiler verilmektedir.

 

Related Articles

Back to top button