Edebiyat Kitapları

Edebiyat Kuramları ve Eleştiri 2-Cilt – Berna Moran PDF indir

Edebiyat Kuramları ve Eleştiri 2-Cilt – Berna Moran, pdf kitap bölümümüzde 2004 senesinde kaleme alınan Edebiyat Kuramları ve Eleştiri 2-Cilt – Berna Moran kitabını sizlerle paylaştık. Edebiyat Kuramları ve Eleştiri 2-Cilt – Berna Moran kitabının detayları..

Edebiyat Kuramları ve Eleştiri 2-Cilt – Berna Moran – Özeti

Edebiyat Kuramları ve Eleştiri 2-Cilt – Berna Moran

Edebiyat Kuramları ve Eleştiri 2-Cilt – Berna Moran

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
2004
Eklenme: Ekim 11th, 2018
Dil: Türkçe
Sayfa: 352
Yazar: Berna Moran
1.057

 

“İstanbul Üniversitesi, İngiliz Dil ve Edebiyatı kürsüsündeki eleştiri derslerinden derlenmiş olan Edebiyat Kuramları ve Eleştiri, yalnız bu konuyla alakalı üniversite öğrencilerinin değil, eleştirmenlerimizin de, bütün edebiyatçılarımızın da okumaları gereken kıymetli bir elkitabıdır. Çünkü kitabın konusuna değin bütün kuramlarla eleştiri metotları birarada derli toplu verildiğinden, bildiğimizi sanıp da bütünüyle bilmediğimiz, hiç bilmediğimiz, az bildiğimiz veya parça pürçük bildiğimiz edebiyat kuramlarını, eleştiri metotlarıni yetkin bir sistematikle sunulmuş olarak bu kitapta buluyoruz. Kitap, anlatılan konuları açıklamak için, Türk edebiyatından örnekler verildiği bölümlerde çok daha enteresan olmaktadır.” Aziz Nesin

Sanatın görüngü dünyasını yansıtması gerektiğine dayanan bu kuram doğalcı bir yönelişe sahiptir. Sanatçı okura yaşamın bir parçasını sunar. Dolayısıyla bu yüzeysel bir gerçekliğin kopyasıdır. Eski Yunan’daki yansıtma (benzetme) anlayışının bir devamı olan bu kuramın temsilcisinin Platon olduğu söylenebilir. Çünkü Platon’a sanat, özü (idea) değil, görüngü dünyasını (duyular dünyasını) yansıtır. Lakin asıl olan idealar dünyasıdır. İdealar dünyası değişmez, kesin, yalnız düşünce ile kavranabilen formlar dünyasıdır. Platon’a göre sanat mimesis (yansıtma)tir. Bunun yanında sanat eseleri okuyucuyu hakikate ulaştırmadığı, aksine ondan uzaklaştırdığı için Platon’ göre kusurludur. Platon fakat güdümlü bir sanata sıcak bakabilir. Sanatın geneli veya özü yansıtması, onun bir seçme işi olmasıyla alakalıdir. Yazar tek olanı tercih ederek genel olanı açıklar. Gerçekliği sanat eserine yansıtmakla sanat yapıtı oluşturulamaz. Mevcut gerçekliğin bir süzgeçten geçmesi gerekir. Gerçekliği anlatmak için öze inmek, tabiatın ortak tümellerini yansıtmakla olur. Sanatçı böylece geneli yansıtırken özü de yansıtır. Batı’da sanatın yansıtma olduğu düşüncesi Rönesans’tan sonra yeniden canlanmaya başlar. Neo-klasikler Aristoteles’in görüşlerini birkaç biçimde yorumlarlar. Bunlardan en önemli iki tanesi: a) Sanat genel tabiatın yansıtılmasıdır. b) Sanat idealleştirilmiş tabiatın yansıtılmasıdır. Sanatın ideal olanı yansıtması, Platon’un fikirlerine dayanan bir görüştür. Sanatta idealleştirmeyi savunanlar görüşlerini Neo-Platon’cu bir felsefeye dayandırırlar.

Bir önceki yazımız olan Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2 – Marie Lu başlıklı kitabımızda Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2, Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2 ekitap indir ve Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2 ekitap oku ile ilgili bilgiler verilmektedir.

 

Related Articles

Back to top button