Tarih Kitapları

Ortaçağda İki Yahudi Seyyahın İslam Dünyası Gözlemleri Pdf indir

Ortaçağda İki Yahudi Seyyahın İslam Dünyası Gözlemleri pdf indir, PDF kitap indirme sitemizde TÜRKÇE sayfadan oluşan Ortaçağda İki Yahudi Seyyahın İslam Dünyası Gözlemleri kitabı 187 olarak çıkarılmıştır. tarafından kaleme alınan Ortaçağda İki Yahudi Seyyahın İslam Dünyası Gözlemleri isimli kitap 9789755482279 dilinde ve Kitap Kağıdı ebatındadır. Ortaçağda İki Yahudi Seyyahın İslam Dünyası Gözlemleri kitabını 01.12.2013 numarası ile sorgulayabilir ve satın alabilirsiniz. Ortaçağda İki Yahudi Seyyahın İslam Dünyası Gözlemleri pdf oku indir.

Ortaçağda İki Yahudi Seyyahın İslam Dünyası Gözlemleri pdf indir

Miladî XII. asırda İslâm dünyasını gezen Benjamin (1165-1173) ve Petachia (1170-1187) adlı Yahudilere ait bu seyahatnameler Bizans, İslâm ve Türk tarihi ile ilgili bilgiler de içermesi sebebiyle, yalnızca Yahudi tarihi yönünden değil, ortaçağ dünya tarihi yönünden da önem taşımaktadır.
Benjamin, İspanya’dan başladığı yolculuğuna Roma, Yunanistan, Konstantiniye (İstanbul), Kıbrıs gibi Eski Roma ve Bizans’a ait mühim şehirleri gezmiş ve bu şehirlerin tarihî mekânları, ticarî ve sosyo-kültürel yapıları ile ilgili mühim bilgiler vermiştir.
Seyyahlar, özellikle de Benjamin gezdikleri yerlerde yaşayan Yahudiler ile ilgili çok kapsamlı bilgiler vermişlerdir. Bu nedenle ortaçağ Yahudi tarihi araştırmacıları, XII ve XIII. asırda İtalya, Bizans, Filistin, Mezopotamya ve Ortadoğu’da yaşayan Yahudi topluluklarıyla alakalı konularda Benjamin ve Petachia’dan mutlaka yararlanmaları gerekir. Okuyucu bu seyahatnamelerde ortaçağ Yahudilerinin o zamanda cemaat halinde yaşadıkları yerleşim birimlerini, nüfusunu, meslek ve kazanç yollarını, mabetlerini (sinagoglar), eğitim-öğretim kurumlarını, mezar ve ziyaretgâhları ile cemaat önderleri gibi, Yahudilerin ortaçağdaki dinî, ticarî, sosyal ve kültürel hayatlarının değişik yönleriyle alakalı çok kıymetli bilgiler bulacaktır.
Seyahatnamelerde Türk ve İslâm tarihiyle de alakalı bilgiler de bulunmaktadır. Meselâ Benjamin, Selçuklu sultanı Sencer’in Rey’i istilâ eden Oğuz boylarıyla yaptığı savaşı 20 yıl kadar sonra olayın şahidi bir Yahudiden dinlemiş ve rivayet etmiştir. Onun ifadelerinden, Nîşâbur ve etrafında yaşayan Yahudilerin Oğuzlar’la iyi ilişkiler içinde olduğunu anlıyoruz.
Seyyahlar gezdikleri coğrafyadaki, gerek Epikurus, Karaî ve Sâmirî gibi Yahudi mezhepleri gerekse Dürzî –ki Dürzîler’le alakalı İslâmî kaynaklar dışında bilgi veren ilk yabancı kaynak Benjamin’dir-, Haşîşî ve İslâm dünyasında yaşanan diğer i’tizâlî (heterodox) cereyanlarla alakalı olarak, bu alanlarda çalışmalar yapan dinler ve mezhepler tarihi araştırmacılarına da ilk elden bilgiler sağlamaktadır.

Ortaçağda İki Yahudi Seyyahın İslam Dünyası Gözlemleri kitap özeti

Ortaçağda İki Yahudi Seyyahın İslam Dünyası Gözlemleri pdf oku

Ortaçağda İki Yahudi Seyyahın İslam Dünyası Gözlemleri Pdf indir

 

Related Articles

Back to top button