Biyografi Kitapları

Osmanlı ve İran’da Mezhep Ve Devlet – Taha Akyol PDF indir

Osmanlı ve İran’da Mezhep Ve Devlet – Taha Akyol, pdf kitap bölümümüzde 2018 senesinde kaleme alınan Osmanlı ve İran’da Mezhep Ve Devlet – Taha Akyol kitabını sizlerle paylaştık. Osmanlı ve İran’da Mezhep Ve Devlet – Taha Akyol kitabının detayları..

Osmanlı ve İran’da Mezhep Ve Devlet – Taha Akyol – Özeti

Osmanlı ve İran’da Mezhep Ve Devlet – Taha Akyol

Osmanlı ve İran’da Mezhep Ve Devlet – Taha Akyol

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
2018
Eklenme: Ekim 6th, 2020
Dil: Türkiye
Sayfa: 283
Yazar: Taha Akyol
519

Anadolu’da Osmanlı devleti,İran’da Safevi devleti Türkmen geleneklerinin ağır bastığı ‘halk İslamı’na dayalı olarak kuruldu:Medrese ve şeriata değil, Sufi dervişlere, evliyalara, keramet sahibi ‘baba’ lara dayalı, coşkulu bir İslam…

Neden?

Lakin her iki ülkede de devlet kurumlaştıkça ‘halk İslamı’ndan ‘ulema İslamı’na geçildi.

Osmanlı’da Sünni şeriat ve Sünni devlet hukuku, İran’da Şii şeriat ve Şii ulema hukuku egemen oldu…

Neden?

‘Heterodoks’ Türkmenler iki tarafta da kurdukları devletten dışlandılar. Ve Sünni Osmanlı şeriatından laik cumhuriyet, Şii İran şeriatından teokratik cumhuriyet çıktı…

Neden?

Taha Akyol, bu soruların cevabını sosyolojik açıdan inceliyor.

Mezhepçi çatışmalar, İslam tarihinde Müslüman toplulukları en fazla meşgul eden konulardan biri olmuştur. Birçok Müslüman coğrafyada halen yaşanan bu tür çatışmaların tek nedeninin mezhepçi refleksler olmadığı bilinmekle birlikte mezhep ayrışması kuvvetli bir çatışma dinamiği olarak görülmektedir.

Bu tür bir algının oluşmasındaki temel nedenlerden biri, geleneksel tarihçilikte daha çok savaş ve çatışmaveyayalı hadiselerin öne çıkarılması, uzlaşma ve ittifak çabalarına pek fazla dikkat çekilmemesidir

Osmanlı Devleti ile Safevi Devleti ve Safeviler sonrası diğer İran devletleri içindeki ilişkilerle sınırlı tutulan eser,“Şiilik Sünnilik yönünden Osmanlı-İran ilişkileri”, “Safevi sonrası dönem ve Nadir Şah’ın Şii, Sünni ittifak çabaları”, “İslam dünyasında Modernleşme ve Şii, Sünni ilişkileri üzerindeki etkisi” ve “Osmanlı Devletinin İslam birliği politikası ve Şiiler” başlıklı dört ana bölümden buluşmaktedir.

“Türkiye’nin asla bir İran olmayacağını” ilmi ve tarihi verilerle ortaya koyuyor.

Kitaptaki önemli tespitlerden bazıları şunlar; Hanefiliğin İslam’ın tabiri caizse en demokrat mezhebi olduğu; Çaldıran’ın Türk tarihinin belki de en önemli savaşı olduğu zira savaşı kaybetseydik bugün İranlı olabileceğimizi; Türkmenlerin merkez-kenar teorisi; tarih incelenirken özellikle sosyolojik etkenlerin göz önünde tutulması gerektiğinin Celali, İsyanları misaliyle verilmesi gibi…

Tarihe bakış açımızı genişleten fevkalade kıymeti haiz bir eser…

Bir önceki yazımız olan Nutuk – Mustafa Kemal Atatürk başlıklı kitabımızda Nutuk Mustafa Kemal Atatürk ekitap indir, Nutuk Mustafa Kemal Atatürk ekitap oku ve Nutuk Mustafa Kemal Atatürk pdf indir ile ilgili bilgiler verilmektedir.

 

Related Articles

Back to top button