Tarih Kitapları

Sürgün Hatıralarım Pdf indir

Sürgün Hatıralarım pdf indir, PDF kitap indirme sitemizde 96 sayfadan oluşan Sürgün Hatıralarım kitabı Karton Kapak olarak çıkarılmıştır. Mevlanzade Rıfat tarafından kaleme alınan Sürgün Hatıralarım isimli kitap TÜRKÇE dilinde ve 13 x 19.5 cm ebatındadır. Sürgün Hatıralarım kitabını 9789944382984 numarası ile sorgulayabilir ve satın alabilirsiniz. Sürgün Hatıralarım pdf oku indir.

Sürgün Hatıralarım pdf indir

Gazeteci, yazar ve siyaset adamı olarak, yaşadığı dönemin en mühim entelektüellerinden biri kabul gören Mevlânzâde Rıfat (1869-1930), Süleymaniye Kürtlerindendir. Fikirlerinden dolayı yaşamının uzun bir kesitini sürgünlerde geçiren Rıfat, İttihat ve Terakki’nin oligarşik iktidarından ve çoksesliliği bastıran tutumundan duydugu rahatsızlığı yazı ve beyanatlerında dile getirerek, ittihatçı zihniyeti sert bir biçimde eleştirir. Bu nedenle İttihat ve Terakki Partisi yetkilileri tarafından fişlenerek kara listeye alınan Rıfat, ölümle tehdit edilir. Nihayet, 31 Mart Vakası başgösterdiğinde, olaylarda parmağı olduğu gerekçesiyle, İstanbul Divan-ı Harb-ı Örfi tarafından on yıl sürgün cezasına çarptırılır. Mevlânzâde Rıfat’ın sürgünlerle dolu düşünce ve eylem yaşamı, 1930’da Suriye’de ölmesi ile noktalanır.
Osmanlı’nın son dönemlerinden Cumhuriyet’e kadar yaşanan gelişmelerde çok mühim roller üstlenmiş olan Mevlânzâde Rıfat’ın, Kürtlerin Osmanlıdaki durumuna ilişkin sosyo-politik görüşlerini en temel anlamda, birbirini takip eden iki ana evreye ayırmak olabilecekdür. Bunlar Osmanlıcılık ekseninde savunduğu Âdem-i Merkeziyetçi anlayış ile Bağımsız Kürdistan düşüncesidir. Önceleri, Kürtlerin temel haklarını; Osmanlı döneminin modern Kürt hareketinin kurucularından olan Bedirxan ailesi fertleri, özellikle de Kamiran ve Celadet Bedirxan kardeşler gibi, Osmanlı çatısı altında arayan Mevlânzâde Rıfat, ardındanları bu Osmanlıcı politik görüşten vazgeçerek Kürt bağımsızlıkçılığı düşüncesine doğru evrilmiştir.
Kürt düşün yaşamının iz bırakan bir aktörü olan Mevlânzâde Rıfat ve döneminin mühim Kürt şahsiyetlerine dair canalıcı bilgiler içeren elinizdeki kitap Osmanlının son dönemi ve Kürt literatürü yönünden bi hayli çarpıcı ve zengin bilgiler içermektedir.

Sürgün Hatıralarım kitap özeti

Sürgün Hatıralarım pdf oku

Sürgün Hatıralarım Pdf indir

 

Related Articles

Back to top button