Tarih Kitapları

1871 Paris Komünü Tarihi Pdf indir

1871 Paris Komünü Tarihi pdf indir, PDF kitap indirme sitemizde 9786059020848 sayfadan oluşan 1871 Paris Komünü Tarihi kitabı TÜRKÇE olarak çıkarılmıştır. Prosper Olivier Lissagaray tarafından kaleme alınan 1871 Paris Komünü Tarihi isimli kitap Histoire de la Commune de 1871 dilinde ve Karton Kapak ebatındadır. 1871 Paris Komünü Tarihi kitabını 25.02.2019 numarası ile sorgulayabilir ve satın alabilirsiniz. 1871 Paris Komünü Tarihi pdf oku indir.

1871 Paris Komünü Tarihi pdf indir

Paris Komünü Üzerine Bir Klasik
 
Paris Komünü üzerinden yola çıkan değerlendirmelere çokça rastlanır. Özellikle dünya çapında ve Türkiye’de son senelerda başlayan, arkasının kesilmeyeceği de anlaşılan isyan dalgasıyla birlikte bu tür değerlendirmeleri daha çok duyacağımız da kesin. Lakin bu denli yoğun atıf yapılan Komün’de tarihsel olarak neler meydana geldiği ülkemizde çok az bilinir.
 
Paris Komünü nasıl yaşandı? Gün gün neler yaşandı? Hangi tarihsel deneyimler nasıl oluştu? Komün nasıl bastırıldı? Daha sonra neler oldu? Komüncüler anılarını mektuplarda nasıl yansıttılar? Bu soruların cevabını veren bir tek kaynak var: Lissagaray’ın kitabı. Marks’ın Komün üzerine yazılmış en mühim eser olarak değerlendirdiği  bu kitap Komün üzerine yorum yapan ustalar dahil herkes için kaynak olmuştur. Bizzat Komün deneyiminin içinde bulunan yazarın, sonraki beş yıl boyunca yüzlerce kişiyle sıra sıra görüşerek ortaya koyduğı bu klasik eser bir belgesel-roman tadında okunabiliyor.
  
Lissagaray’ın 1871’de Brüksel’deki sürgün günlerinde kaleme aldığı “Mayıs’ta barikatlar arkasında sekiz gün” (Huites journées de mai derrière des barricades) ve 1873’de kaleme aldığı “Versailles’in vizyonu” (Vision des Versailles) adlı çalışmalarının ürünü olan eser, Komün gibi son derece kompleks bir görüngünün nesnel bir incelemesidir.
 
Sosyalist niteliklerinden fazla insancıllığı ve idealist cumhuriyetçiliğiyle öne çıkan yazar, anlattığı hadiselerin hem aktörü hem de seyircisidir. Öyküdeki öncelikli rol, Parislilerindir. Arka planda, Nisan ve Mayıs çatışmalarında olağanüstü özveri gösteren halk mevcuttur. Eser yalnızca baskılara karşı gerçekleştirilen bir direnişin öyküsü değildir. Aynı zamanda dönemin tüm toplumsal düşünce akımlarının ve Komün içindeki çelişki ve çatışmaların geniş bir panaromasını içermektedir. Önemi, ekonomik olmaktan çok toplumsaldır. Marksist bir çizgiden fazla ansiklopedist bir gelenekten gelen yazar, yirmi beş aylık çalışması boyunca, o zamanda Londra’da, İsviçre’de sürgünde bulunan herkesin tanıklığına başvurmuş, döneme ait eline geçirebildiği tüm belgeleri incelemiştir. Eser bu yönleriyle ülkeler arası literatürde Paris Komünü ile alakalı artık bir klasik olarak değerlendirilen temel başvuru kaynağı olarak ele alınmaktadır. 
 

1871 Paris Komünü Tarihi kitap özeti

1871 Paris Komünü Tarihi pdf oku

1871 Paris Komünü Tarihi Pdf indir

 

Related Articles

Back to top button